Η καλύτερη εποχή για τα µεγάλα χταπόδια έφτασε και καλό είναι να ετοιµάσουµε µια αρµατωσιά από την αρχή, για να µη βρεθούµε στη δυσάρεστη θέση να την αφήσουµε στον βυθό λόγω φθοράς.

Η παλιά µας µπρακαρόλα, ίσως έχει φθαρθεί από το συνεχές σύρσιµο στο βυθό και έχει έρθει η ώρα να αντικατασταθεί. Ο κάθε ψαράς έχει τον τρόπο του να την κατασκευάζει και να την προσαρµόζει σύµφωνα µε τις ανάγκες του. Εµείς εδώ, θα δείξουµε µια µπρακαρόλα την οποία δουλεύουµε αρκετό καιρό µε επιτυχία, σε µικρά και µεσαία βάθη. Είναι µια αρµατωσιά που συνδυάζει αρµονικά νωπό µε ψεύτικο δόλωµα. Το ψεύτικο θα βγάλει το χταπόδι από το θαλάµι του διεγείροντας την περιέργειά του µέσω αντανακλάσεων, ενώ το νωπό θα το κρατήσει «σφιχτά δεµένο» µε τη µπρακαρόλα µέχρι τη στιγµή του αποχιάσµατος.

Υλικά κατασκευής

Για την κατασκευή θα χρειαστούµε:

α) Ένα κοµµάτι ανοξείδωτη ή γαλβανιζέ αλυσίδα (10-12 κρίκους). Ο ρόλος της, είναι κυρίως να κρατάει την αρµατωσιά κοντά στον βυθό, αλλά και να αποφεύγει τα εύκολα σκαλώµατα. Η ανοξείδωτη αλυσίδα υπερέχει της γαλβανιζέ λόγω της φυσικής της γυαλάδας, µε αποτέλεσµα να προσελκύει καλύτερα τα χταπόδια.
β) 8-9 µεταλλικά ανοξείδωτα ψαράκια. Τα βρίσκουµε σε καταστήµατα ειδών αλιείας σε διάφορα µεγέθη. Λειτουργούν σαν κοπαδάκι ψαριών και µε το γυάλισµα που κάνουν κουνώντας τα κοντά στο βυθό, µπορούν να τραβήξουν το χταπόδι της περιοχής από µακριά.
γ) Ένα σακουλάκι στριφτάρια (12 τεµ.) Νο6 και ένα σακουλάκι κρικάκια Νο6. Θα τα χρησιµοποιήσουµε για να ενώσουµε τα µεταλλικά ψαράκια στη µάνα της αρµατωσιάς.
δ) Μια οργιά Dacron, κατά προτίµηση λευκό, σα µάνα της αρµατωσιάς.
ε) Μια οργιά πετονιά 0,80 χιλιοστά, για την κατασκευή των θηλιών στις οποίες θα περάσουµε τα νωπά ψαράκια µας.
Κατασκευή

1. Ξεκινάµε το αρµάτωµα δένοντας την άκρη του dacron στον κρίκο της αλυσίδας

2. Στη συνέχεια θα περάσουµε ένα στριφτάρι στο dacron

3,4. και θα το δέσουµε

5. Σε µια απόσταση 15 εκατοστών από την αλυσίδα. Το ίδιο κάνουµε µε άλλο ένα στριφτάρι 15 εκατοστά πιο πάνω

6. Σε αυτά τα στριφτάρια θα δέσουµε τις θηλιές για το νωπό ψάρι µας

7. Αν θέλουµε δένουµε και µια θηλιά ακόµα στον κρίκο τις αλυσίδας

8. Περνάµε τους κρίκους στα στριφτάρια µε τη βοήθεια της ειδικής πένσας

9. ∆ένουµε στο dacron τα δυο πρώτα ανά 10 εκατοστά και τα υπόλοιπα ανά 4 εκατοστά περίπου. Όσα ψαράκια σκοπεύουµε να χρησιµοποιήσουµε τόσα στριφτάρια θα ετοιµάσουµε

10. Τέλος περνάµε ένα-ένα τα µεταλλικά ψαράκια στους κρίκους

Η µπρακαρόλα µας είναι έτοιµη